"Mit tesz a jóga érted? A jóga egyesít téged; energiát ad, így átalakulhatsz. A kundalini jóga célja, hogy a tudattalanból a tudatosságba emeljen. A jóga sem többet, sem kevesebbet nem tesz."

Yogi Bhajan

Heti rendszeres jógaórák:

 
Minden héten kedden 9 órától 10:30-ig vannak jógaórák! Részletesebben erről itt tájékozódhatsz!

 

Bármikor csatlakozhatsz, előképzettségtől függetlenül! Kérlek, mielőtt jönnél, jelentkezz be itt! 

Mit tesz a jóga érted? A jóga egyesít téged; energiát ad, így átalakulhatsz. A kundalini jóga célja, hogy a tudattalanból a tudatosságba emeljen. A jóga sem többet, sem kevesebbet nem tesz.” – Yogi Bhajan

kundalini jóga- teljesség virágaA Kundalini Jóga, ahogyan azt Yogi Bhajan (ejtsd: Jógi Bhadzsán) tanította, egyszerű jóga technikákból áll, amelyeket életkortól vagy fizikai adottságoktól függetlenül, bárki végezhet. A kundalini jóga egy egységes holisztikus rendszer, egyszerre tudomány és művészet. A kundalini a lélek idegszála, amit a jóga eszköztárával ébresztünk fel, hogy segítsen megtapasztalni végtelen önvalónkat. A kundalini jóga a leggyorsabb út a test, az elme és a lélek kiegyensúlyozott viszonyának megteremtésére. A jógák királynőjének is nevezik, mivel egy gyémánthoz hasonlíthat, melynek oldalai integrálják a jóga ászanák, légzőgyakorlatok, meditációk, és a mantrák varázslatos erejét, és általuk megtapasztalhatjuk eredendő teremtőerőnket.

Az emberi lény 10%-i részén, a jéghegy csúcsán, a testen dolgozik, hogy általa elérje a 90% tudatalatti tartalmat. A változás és gyógyulás olyan útjait is megnyitja, melyek határokat hágnak át, tudatalatti blokkokon hatolnak keresztül. A kundalini jóga tapasztalati utat jelent; egy- egy gyakorlat hihetetlen sebességgel emeli a tudatosságot, és így segít abban, hogy az általunk választott boldog, és teljes életet élhessük. Abban segít, hogy a tudatalattink és az elménk felett átvegyük a hatalmat, a szívünkkel, és a lelkünkkel szövetkezve tapasztaljuk meg határtalan énünket.

A kundalini jóga eszközei közt megtalálhatóak:

 • a pranajámák (légzésszabályozó gyakorlatok)
 • az ászanák (testhelyzetek),
 • a mudrák ( kéztartások),
 • a bandhák (testzárak),
 • a relaxáció
 • meditációk,
 • és a mantrák.

 A kundalini jóga órák 1,5- 2 órásak, és részei a következők:

 • rövid bemelegítés
 • krija
 • relaxáció
 • meditáció; mantra meditáció

„A krija olyan cselekvés, mely által a gondolatból tett, a vágyból elköteleződés lesz. Minden egyes kriya önmagában teljes, mely beindítja az áramlást. Olyan tökéletesen összeállított gyakorlatsorok, melyek előre megjósolható és nagyon finom hatásokat gerjesztenek lényünk egészében .”- Yogi Bhajan

A kundalini jóga a mai, modern ember és életmód számára tökéletesen megfelelő. Hétköznapi, családos emberek számára jött létre, akik úgy gondolják, hogy életük és mindennapjaik többet jelentenek, és érnek, mint amire a társadalom alapvetően kondicionál. Segít kilépni az elme kereteiből, és megtapasztalni lélekminőségünket a mindennapokban.

Fizikai szinten azzal a céllal állították össze, hogy megismerhessük és kitolhassuk önmagunk képzelt vagy valós határait, hogy kitartásunk és állóképességünk erősödjön. Spirituális szinten, hogy megtapasztaljunk egy magasabb tudatosságot, a kundalini felemelésével.

Az elme szintjén a kundalini jóga segít abban, hogy életünk eseményeire ne csak reagáljunk, hanem intuítiven és aktívan elébük menjünk. Erősíti bennünk az elfogadást, a toleranciát, valamint segít megérteni cselekvéseink eredetét és következményeit, hogy érzelmi reakciók helyett tudatos válaszokat adhassunk.

Minden gyakorlás és meditáció végcélja pedig, hogy Lelkünk, a tiszta tűz, mely mindannyiunkban ott ég, és összeköt bennünket a világegyetem energiájával, fényesebben és tisztábban ragyoghasson életünkben.

„A jóga Egységet jelent. Egységben lenni a Lelkeddel…és azzal, aki a Lelkedet megteremtette. Ez a jóga.” -Yogi Bhajan

A “kundalini” szó szerint annyit jelent, “a szerelmes göndör hajfürtje”. Ez egy metafora, a mindannyiunkban már most benne rejlő energia és tudat(osság) áramlásának költői megfogalmazása. Ezek a gyakorlatok képessé tesznek rá, hogy összeolvadjunk, vagy egyetlen egész részeként összekapcsolódjunk az egyetemes Énnel. Az egyéni és az egyetemes tudat(osság) egymásba olvadása egy jógának nevezett, “isteni egyesülést” hoz létre.

„Nem az élet maga számít, hanem a bátorság, amivel megéled.”

Yogi Bhajan-kundalini jógaJógi Bhadzsan 1929-ben született Indiában (a mai Pakisztán területén), Harbhajan Singh Puri néven. Igen korán, 16 éves korában avatta tanára, Sant Hazara Singh a Kundalini jóga mesterévé 8 évnyi tanulás és szolgálat után. Ifjúkorában kitűnő atléta volt, és közgazdaságtanból diplomázott a Pundzsabi Egyetemen. Majd az indiai hadseregben és a kormány adó- és vámhivatalánál dolgozott, egészen 1969-ig, amikor életküldetése az Amerikai Egyesület Államokba szólította.

Jógi Bhadzsan először tanította a nyugati világban teljesen nyilvánosan azt a technológiát, amelyet addig Indiában szigorú titok övezett. Az indiai jógi órái mágnesként vonzották a hatvanas évek végének drog kultúrájából kiábrándult fiataljait. Jógi Bhadzsan nem csupán test- és légzőgyakorlatokat valamint meditációt tanított, de egy teljes életformát. Azt, hogyan élhetünk egészséges, boldog és teljes életet, hogyan viszonyuljunk életünkhöz, egymáshoz, és Istenhez. A fizikai világon túli élményeket kereső nyugatiakat tudatmódosító szerek nélkül ismertette meg felsőbb tudatosságukkal. Nem a világtól elvonuló, barlangban meditáló, kolduló jógi életmódja ez, hanem a családos, világi életet élő, életét kitejesíteni vágyó emberé. Ennek szellemében maga Jógi Bhadzsan több mint 30 könyvet írt és jelentetett meg, mintegy 90 különböző üzleti vállalkozás feje volt, köztük az itthon is ismert Yogi Tea-é, és megalapította a kundalini jóga azóta világméretűvé vált szervezetét, a Happy, Healthy Holy Organisation-t (3HO).

2004-ben, 75 évesen, hatalmas örökséget hátrahagyva hunyt el az új-mexikói Españolában, mely a kundalini jóga központi oktatóhelye. Sohasem fogadott el dicséretet tanításaiért és eredményeiért, mondván, „mindez Isten és a Guru kegyelméből jutott el hozzánk, ő csupán a postás volt, aki az üzenetet közvetítette”. 

Mottója, amelynek megértéséhez és megéléséhez tanításai révén közelebb juthatunk:

Ha nem látod Istent mindenkiben – nem látod Istent egyáltalán.”- Forrás: Kundalini jóga közösség 

Szerettel várlak!

Simrat Kaur/ Arató Mónika 

ਵਾਹਿਗੁਰੂGuru Nanak, Guru Ram Das, Yogi Bhajan áldását kérve! Köszönöm

Könyveink

Közelgő programjaink

Hírlevél

Szeretnél az elsők között érdekes, inspiráló írásokat olvasni az Életről, Lélekről, tudatos életmódról, kundalini jógáról, meditációról, és időben értesülni a vadonatúj programokról?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre! »

Kövess Facebookon!

YouTube csatornánk

Legfrissebb

Korábbiak

Send this to a friend