Guru jóga

A jógikus írásokban ez olvasható: „Egy szent embernek akár a szeme pillantása is meggyógyíthatja a mentális és fizikai kiegyensúlyozatlanságokat.”

Ha a meditáció tárgyában egy új tulajdonságot fedezel fel, kapcsolatba léptél ezzel a tulajdonsággal és előhoztad azt magadban. Emiatt voltak a szentek képei és az ihletet adó tárgyak mindig a meditáció tárgyai. Ha kiválasztasz egy szent embert, és meditáció közben megtapasztalod olyan tulajdonságait, mint az alázat, mások szolgálata és a gyógyításra való képesség, megtanulod e tulajdonságokat magadban is kifejezésre juttatni. Mindennek azonban van egy mélyebb vetülete. Nem minden képnek van ugyanolyan hatása, hiába készültek ugyanarról a személyről. Az egyik kép boldogságot, a másik szomorúságot, egy harmadik pedig szemlélődést fejezhet ki. Miközben ezeken meditálsz, ezek a tulajdonságok jelennek meg. Rendkívül ritka, hogy egy mesterről olyan kép készüljön, mely semlegességet mutat és a szemek egyenesen előre néznek, holott ez az egyetlen fajta kép, mely megfelel a Tratakumhoz.

yogibtratakumYogi Bhajan a következőket mondta: „Aki ezen a képemen meditál, erőteljes kisugárzása lesz. Nem minden képnek van ilyen hatása. Bármilyen furcsa is legyen az adott kép, és lehet, hogy nem tetszik neked, ez az egyetlen kép, amely működik. A többi kép nem jó semmire, csak ez. Mit tegyek?

Többen panaszkodtak erről: „Jógi, a többi képe sokkal szebb ennél.” Én viszont csak ezt válaszolom: “Nem tehetek róla. Néha a nem szép dolgokra van szükség.'”

Egy ilyen képen lehetetlen leragadni a személyiség szintjén. Mivel semleges, a fénykép egyszerre lesz személytelen és személyes. Jobban tükröz vissza mint egy tükör. A tükörben becsaphatod magad a saját arcoddal. A guru jóga fotóval ez nem lehetséges. Egy ilyen képen a tanár szemében fénynek kell lennie. Az egyenesen előre néző szemek semlegessége gyógyítani képes, és azonnal lehetővé teszi, hogy saját magasabb rendű vezetőddel kapcsolatba lépj.

Szerencsések vagyunk, hogy rendelkezünk a Mahan tantra egy ilyen képével. Ha megfelelően és komolyan meditálunk rajta, a karmák törlődhetnek és az egyéni sors kitágítható.  (Jó minőségben, fényes papírra nyomtatva megrendelhető 20 x 28 cm-es méretben az: Ancient Healing Ways weboldalán, de magadnak is ki tudod nyomtatni, ha találsz a weben képet.)

A tanárok az „Arany láncolaton” keresztül állnak kapcsolatban egymással. Ráhangolódhatsz a tanárodra, aki az ő tanárához kapcsolódik, az pedig az övéhez, és így tovább. Ezen keresztül közvetlen kapcsolatba kerülsz a Végtelennel. A guru jóga lehetővé teszi, hogy feljuss az „Arany láncolaton”. Ez egy alázattal végzett tevékenység.

HOGYAN VÉGEZD:

Helyezd a fényképet kb. 30-60 cm-re magad elé. (Ez a meditációs kép a legjobban színes háttér előtt érvényesül A hét egyes napjain adott színeket lehet használni, különféle hatások elérése érdekében, általános használatra azonban a narancsszín ajánlott.)

Helyezz egy vagy két gyertyát a kép elé, hogy jól látható legyen. A helyiség többi részének sötétnek kell lennie.

Ülj teljesen egyenesen, könnyű, meditációs pózban, és takard le a fejed és a tested sállal vagy takaróval. Ülj báránybőrre vagy gyapjú takaróra, hogy leszigeteld az aurameződet.

Hangolódj rá az Adi mantrával, légy alázatos, és emlékeztesd az elmédet arra, hogy a magasabb éned végigvezet az egyéniség óceánján a kozmikus éned békéjébe. Tudd, hogy megkapod az irányítást minden téren.

Nyisd tágra a szemed, és nézz szemtől szembe a képpel. Húzd fel egy kissé az alsó szemhéjad. Úgy fogod érezni, hogy nem kell többet pislognod. Csendesítsd le teljesen a tested. A légzés automatikusan egyre könnyebbé válik. Nézz a fényképen a szemekben tükröződő fénybe, és mentálisan utazz keresztül a képen a fény forrásához.

IDŐ:

Meditálj 15 perc és 4 óra közötti időtartamban, megfelelő lehet a 31 perc. Úgy fogod érezni, hogy kiáramlasz a testedből. A testedben sokféle változást érezhetsz. Ne feledd, hogy szemekben tükröződő vezető fényre kell összpontosítanod.

BEFEJEZÉS: Csukd le a szemed és vetítsd ki magadban az arcot a szemöldökpontra.

MEGjEGYZÉSEK

Ez a meditáció mindennél többet ér. A Yogi Bhajan által tanított kundalini jóga minden tanára és gyakorlója számára elengedhetetlen, hogy megtapasztalja a hatását. A gyakorlat neve „mentális kivetítés”. Képessé teszi az agyat a végtelenbe való kivetítésre. a képzelet kreatív erején keresztül.

A meditáció alatt úgy érezheted, hogy a kép mozogni kezd és három dimenzióban látható. Tegyél fel egy kérdést magadban és várj a válaszra.

Próbáld ezt a gyakorlatot 40 napig végezni korán reggel napfelkelte előtt, és figyeld meg, hogy milyen hatással van rád. Ez alatt az idő alatt egyél könnyű ételeket, és tekints új szemszögből a világra. Ha akarod, zengesd magadban a pandzs shabd SZA TA NA MA mantrát tratakum meditáció közben.

Forrás: Yogi Bhajan: The Aquarian Teacher

Send this to a friend