Varázslatos Erdély

Elvonulás Balogh Bélával és Arató Mónikával

2024. augusztus 12-16.

5 nap, 4 éjszaka

Különös – utazással és kirándulással egybekötött – elvonulásra hívunk benneteket!

Erdély talán legvarázslatosabb, vulkanikus hegyek között megbúvó, egyedi „illatú” fürdőhelyére, a Bálványosvár aljában lévő Csiszár-fürdőre indulunk 2024. augusztus 12-én és augusztus 16-án estére érkezik vissza az autóbusz Budapestre.

A program az alábbiak szerint alakul:

Indulás 30 fős ISUZU légkondis busszal – hétfő reggel 8:00 órakor Budapestről – később pontosítjuk a helyszínt.

Megérkezés Kolozsvárra – du: 17:00 órára, szállás és vacsora a Kolozsvártól 9 km-re levő Bonanza panzióban.

Vacsora után bevisz az autóbusz a központba, ahol megcsodálhatjuk Fadrusz János Mátyás-királyról mintázott gyönyörű szoboregyüttesét, amely a Szent Mihály templom előtt áll, és felállítása óta Kolozsvár védjegye, és elsétálunk Mátyás király szülőházához is.

Kellemes, nyári estére számítunk, a Főtéren megannyi kiülős bisztróval és kávézóval, (a Rhédey bisztróban magyar a kiszolgáló személyzet) az autóbusszal kb. 21:00-21:30 órakor ( közös megegyezés szerint) indulunk vissza a Bonanza panzióba.

korai indulás – 7:00 órakor indulunk, a reggelit előtte való este becsomagolják számunkra, és irány Székelyföld – délelőtt rövid pihenő Szovátán, a Medve-tónál, majd megérkezés Bálványosra, kb. 15:00 órára.

Ebéd, szálláshely elfoglalása a VÁR panzióban, pihenés, majd – kb. 17:00 órától kinyújtóztatjuk magunkat a Mónika által vezetett yin-jógával, mely után meditációval zárjuk az aznapi programot.

Reggeli után kényelmesen felsétálunk a különleges gyógyhatású fürdőmedencékhez. Igazi ásványvíz forrásokban fogunk fürdeni, amelyek megtöltenek egy-egy medencét. Van kisebb, nagyobb, és mindeniknek más a színe, más a gyógyhatása. Útközben is elhaladunk különböző ásványvíz források mellett, ezekből nem csak lehet, de érdemes is inni, hiszen mindegyik gyógyhatású, és mindegyiknek más az íze is.

Aki a hideg vizet szereti, lesz része benne, bár a szénsav mellett kéngázok is telítik a medencék vizét, és ezek kitágítják a hajszálereket. Így aztán első kontaktusra hidegnek tűnik a víz, de ahogy a bőr megszokja, a hajszálerek kitágulnak, és melegítik a bőrfelületet, a hidegérzet megszűnik, és inkább bizsergő érzés marad utána. Fürdés után a pezsdítő életérzés leírhatatlan.

Azoknak, akik inkább a meleg vizet szeretik, hatalmas dézsákban melegített, szintén szénsavas ásványvízben lubickolhatnak, és van szauna is.

Kora délután lesétálunk a panzióhoz, és garantáltan mindenkinek jó étvágya lesz a finom ebédhez. Van vegetáriánus választék is.  Délutáni pihenést követően jóga-relaxácó-meditáció.

Reggeli után indulunk autóbusszal a Szent Anna tóhoz – konkrétan egy kialudt vulkán kráterébe  ereszkedünk alá, és bízunk benne, hogy – ha nem is túl közelről – de láthatunk néhány turistákhoz szokott medvét is. Igazán különleges élmény.

A visszafelé vezető úton megállunk a hegytetőn, és onnan gyalog sétálunk el a híres-hírhedt Torjai Büdösbarlanghoz. Ránézésre nem nagy szám, egy kisebb alagút-jellegű, csakhogy olyan érrendszeri betegségeket gyógyító kéngáz áramlik ki belőle folyamatosan, amely sűrűbb, mint a levegő, ezért úgy viselkedik, mintha vízként folyna ki a barlangból. A barlang falán látható sárgás színű alsó részig a barlang tele van kéngázzal. Felkavarni nem szabad, lassú mozdulatokkal megyünk be, és úgy ülünk le a padra, hogy a fejünk mindenképp legalább egy arasszal a gáz fölött legyen. Gyógyító hatású, tüdő, szív- és érrendszeri betegségeknek nagy gyógyítója. Gyufával, öngyújtóval szoktuk ellenőrizni, hogy hol kezdődik a gáz aktuális szintje, ugyanis, ha magasabbról kezdjük leengedni az égő gyufát, ahol beleér a gázba, ott elalszik.

Jókai Moór részletesen ír erről a barlangról Bálványosvár c. regényében. Ha kedved tartja, utána olvashatsz.

Megint csak jó étvággyal érkezünk vissza a panzióba, és kis délutáni pihenést követően ismét jóga és meditáció következik.

Reggeli után indulás vissza. Mintegy kétórás utazás után megállunk Parajdon, és meglátogatjuk a sóbányát. Aki még nem volt, annak monumentális élmény. Hatalmas terek mindenféle építménnyel, többek között még egy kalandpark is helyet kapott benne. A levegője szintén gyógyhatású, ha már voltál sókamrában, ahhoz hasonló, csak „kicsivel” nagyobb 🙂

Dél-tájban indulunk tovább, rövid megállóval és sétával Korondon, ahol a fazekasmesterség  hagyományai és csodái közül válogathatunk.

Ezután hosszabb útszakasz következik, Marosvásárhelyen, Zilahon és Nagykárolyon keresztül – Érmihályfalvánál határátkelés – Debrecen, és az M3-on vissza Budapestre.

169 000 Ft/ fő

Az ár tartalmazza

  • az utazás teljes költségét, autópálya-díjakat, ISUZU légkondis 30 fős busszal
  • szállodai szállást – 1 éjszaka Kolozsvár, Bonanza panzió – félpanzióval ( reggeli+ebéd/vacsora  főétel+saláta+víz+desszert) ( 1 ágyas felár 50 RON)
  • szállodai szállás – 3 éjszaka Bálványos fürdő, Vár panzió. A panzióban 12 db franciaágyas, 2 db két külön ágyas és 2 db háromágyas szoba áll rendelkezésre.
  • vegetáriánus ételek iránti igényeket kérjük foglaláskor jelezni!

Az ár nem tartalmazza:

  • Egyágyas felár 50 RON – csak Kolozsváron
  • Belépő a Csiszár fürdőbe (20 RON – kb. 1500 HUF – kb. 4 Euro)
  • Belépő a Szent Anna tóhoz (30 RON- kb. 2300HUF- kb. 6 Euro)
  • Belépő a parajdi sóbányába (50 RON – kb. 3900HUF- kb. 10 Euro)

Előleg: 30.000 HUF/fő

Helyszínen, induláskor: 139.000 HUF (árfolyamfüggő, jelenleg kb. 360 Euro vagy 1780 RON)

Jelentkezem az elvonulásra!

Pénzváltásra Kolozsváron lesz lehetőség.

Utazás: Légkondis ISUZU 30 fős autóbusszal. A lefoglalt és lefoglalható szálláshelyek 24 fő jelentkezését teszik lehetővé.

Kapcsolattartó (jelentkezés, szálláshellyel kapcsolatos szobaelosztás, étkezési igények, stb.): Kassay Barbara, e-mail: fenyrozsabt@gmail.com Mob: +36-30-735-4006

Send this to a friend