Az az ima, amit kundalini jóga tanárként ismertem meg, egy új világot nyitott ki számomra. Egyrészt a saját Végtelen Énemhez kapcsolódás praktikus lehetőségét tárta fel. Másrészt egy teljesen más attitűdöt adott. Mikor régebben az imára gondoltam, és nagy ritkán imádkoztam, akkor az azért történt, mert valami nem volt meg, amit nagyon szeretettem volna. Ebből a vágyakozásból, alapvetően tehát a hiány állapotából indult ez ima, és ezért nem is hozott semmit. Abba is hagytam tehát. A jól bevált módszer az volt, hogy nagyon fontos események, leginkább vizsgák előtt, megkértem anyukámat, hogy áldjon meg. Mikor így tettünk, minden sikerült.

Felnőtt fejjel azért mégsem kérhetem folyamatosan áldásra az anyukámat, ráadásul a céljaimat illően is jóval tudatosabb lettem, így a legjobbkor jött Yogi Bhajan tanítása az imáról a kettes szintű kundalini jóga tanárképzésen. Abban az imában, amit Yogi Bhajan tanít, nem jelenik meg érzelmileg a hiány állapota, az ima nem egy könyörgés, hanem egyfajta kitágulás élmény, ami lehetővé teszi a Végtelen Énnel való kapcsolódást, amit ő ebben a tárgykörben Ismeretlennek hív.

„Sokunknak van egy régi megértése az imáról. Úgy képzeljük, hogy ülünk, és könyörgünk egy távoli istenséghez, vagy szenthez köszönetért vagy egy szükséglet betöltéséért. Ezen a módon tanultunk meg kívánni, kérni és kifogásolni, ahelyett, hogy szívtől szívig kommunikálnánk, felismerve végtelenségünket vagy megerősítve tudatosságunkat. A Vízöntő kori megközelítés ettől eltérő. Nem érzünk már elkülönültséget a Végtelen, Isten, és saját magunk között. Ez azt jelenti, hogy az imát már egy új módon értelmezzük. Megérteni és használni azt a Vízöntő kori nézőpontot azt jelenti, hogy felismerjük az imáról való régi képünket, és egy új módot tanulunk meg.

 

A másik téves meggyőződés, hogy bűnös vagy, és jóvá kell tenned önmagadat. Ha Isten képmására lettem teremtve, akkor mi lehet bennem bűnös? Hogy kell a bűnösséget elképzelni? És mi lehet bűnös bennem? Nagyon bűnös vagyok, amikor az Ismeretlen részem nincs velem. Gyenge vagyok, gyarló vagyok, és kísértéseken megyek keresztül. Megpróbálok tenni dolgokat, amelyeknek nincs koncepciója, realitása, és hatása. Csak meg akarok úszni dolgokat: politikát játszom önmagammal, kicsalom, manipulálom önmagam, és ez minden, amit magammal teszek.

 

De ez nem azt jelenti, hogy bűnös vagyok. Egyszerűen, amikor nem vagyok összekapcsolva a saját Ismeretlenemmel, és nem lépek bele az Ismeretlenem erejébe, akkor gyenge vagyok. A gyengeségem nem azt jelenti, hogy valaki más gyengévé tesz engem. Ez nem igaz. Senki nem tud erőssé tenni. Én magam teszem magam erőssé, és én magam teszem magam gyengévé. Mikor kapcsolódom az Ismeretlenemhez az imámon keresztül, akkor nagyon erős vagyok, és, amikor nem vagyok kapcsolódva, akkor nagyon gyenge vagyok. Ez ennyire egyszerű.

Yogi Bhajan

 

Három évvel ezelőtt tartottam egy workshopot, amelyben ezt a fajta imát megtanítottam sok résztvevőnek.

 

Június 16- án szintén ezt a témát fogom tanítani Az ima ereje workshopon!

 

Gyere, ha hív a program, mert lehet, hogy csak három év múlva lesz újra. Ráadásul június 5- ig még kedvezménnyel is jelentkezhetsz!

 

Részleteket a programról, és arról, hogy mit is fogunk ott tanulni, itt találsz!

 

 

Szeretettel várlak,

Simrat Kaur/ Arató Mónika

 

Send this to a friend