A hüvelykujj által által gyakorolt nyomás ritmikus reflex áramot vált ki a központi agy felé ebben a meditációban. Ez az áram aktiválja az agyterületet közvetlenül a tobozmirigy szára alatt. Van egy egyensúlyhiány ezen a területen, és ez okozza a mentális és fizikai, látszólag megsemmisíthetetlen függőséget.

Az emberi szokások mintázata beállítható vagy megtörhető egy 40 napos ciklus alatt.  A mélyebben beépült minták javítása hosszabb időt vehet igénybe (90, 120. vagy 1 000 napot). Miután a tobozmirigy elkezd kiválasztani, ragyogást fog adni számodra. Ez megszabadít téged a régi mintáktól.

A modern kultúrában ez az egyensúlytalanság szinte járványos méreteket ölt. Ha nem vagyunk függők a dohányzástól, evéstől, ivástól, vagy kábítószerektől, akkor tudatalatt függői leszünk az elfogadásnak, haladásnak, az elutasításnak, az emocionális szeretetnek, stb.

Mindez  bizonytalan és neurotikus viselkedési mintákhoz vezet. Az egyensúlytalanság a tobozmirigy területén megzavarja magának a tobozmirigynek a ragyogását.

Ez a pulzáló sugárzás szabályozza az agyalapi mirigyet. Mivel az agyalapi mirigy szabályozza a mirigyrendszer többi részét, az egész test és az elme kikerülhet az egyensúlyi állapotból.

Ez a meditáció kijavítja a problémát. Kiváló mindenki számára, de különösen hatékony a kábítószer-függőség, mentális betegségek és fóbiás állapotok rehabilitációs erőfeszítéseiben.

A gyakorlással a meditáció ideje 5-7 percről 20 percre, végül 31 percre növelhető.

Ez a meditáció az egyike azon meditációknak, amely a jövő orvosi társadalma számára ismertté válnak. A meditációt mindenféle mentális és fizikai szenvedés enyhítésére használják.

Lehet, hogy ez még 500 évbe is belekerül, még mielőtt az új orvostudomány megérti az ilyen meditáció hatásait eléggé ahhoz, hogy leírja és megmérje minden paraméterét.

Testhelyzet: Ülj könnyű ülésben, könnyű torokzárat alkalmazva (az álladat húzd be kissé a mellkasod felé). Egyenesítsd a gerincedet, és győződj meg róla, hogy az első hat alsó csigolya előre vannak e rögzítve.

Mudra: Hajtsd mindkét kezedet ökölbe, és nyújts ki egyenesen a hüvelykujjakat. Helyezd a hüvelykujjakat a halántékokra, és keresd meg a mélyedést, ahol a hüvelykujjak illeszkednek. Ez a homlokcsont első elülső része, és a temporális-sphenoidális varrat felett.

Zárd össze a hátsó őrlőfogakat, és tarts csukva a szádat. Végig tartva a fogak összenyomását, felváltva szorítsd az őrlőfogak erősen, majd engedd el a nyomást. Az izom ritmikusan mozogni fog a hüvelykujjak alatt. Érezd, hogy masszírozza a hüvelykujjakat, és alkalmazz erőteljes nyomást a kezekkel.

Szemek: Tarsd csukva szemeket, és fókuszál a szemöldökök közötti pontra.

Mantra: Csendesen zengesd a Panj Shabadot: Sa Ta Na Ma—a szemöldöknél.

Idő: 5 – 31 perc. Kezd 5 perccel, és fokozatosan, napról napra növeld fel 31 percig.

A gyakorlást 3 Sat Nam zengetésével zárd le.

©2008 The Teachings of Yogi Bhajan

 

Video Simrit Kaurral a gyakorláshoz itt!

Send this to a friend