Látszólag gyermektémát érintek e blogban, de rólad, rólam, rólunk írok. Pár hónappal ezelőtt a Kedvesem adott nekem egy cd-t, ami megzenésített gyermekverseket tartalmaz. Egy tanítványának az anyukájától kapta- mondta és többet erről nem beszéltünk. A cd a polcra került, és nem vettem elő csak néhány héttel ezelőtt. Elkezdtük rendszeresen hallgatni a kislányommal, és azt vettem észre, hogy mind a kettőnknek jókedve lesz tőle. Tetszett a zene és a szöveg is. Rákerestem a zenekarra az interneten (Kiskalász zenekar), és láttam, hogy a tagok tanult és igényes zenészek. A költőnő, akinek verseit megzenésítették (Bartos Erika), nagyon szimpatikus, három gyermekes édesanyja, aki építészmérnökből lett mesekönyvek írója, és az illusztrációkat is saját maga készíti, szerintem egy kisgyermekek számára nagyon színesen és igényesen.

Egy következő internetes oldalra jutottam és nem hittem a szememnek. A hozzászólások között rengeteg elítélő vélemény volt, miszerint a mesekönyvek túl idillikus képet festenek a világról, csak a szépről szólnak, nincs bennük semmi dráma (üzenet a gyermeknek: tanuld meg időben, hogy az élet szenvedés). Az anyukák nem akarnak olyan anyává válni, aki a három gyermekéért él, és mellette még gyönyörűen kézművesedik, és sikeres író is, mert nekik erre nincs idejük (üzenet a gyermeknek: olyan nincs, hogy valaki mindenben jó, amibe belevág, itt valami turpisság van. Az élet ennél sokkal nehezebb.). A mesékből készült rajzfilmeken minden szereplő feje kerek (ne légy másokhoz hasonló, te légy külön-leges). A mesék nyelvileg igénytelenek, és micsoda dolog az, hogy mégis Weöres Sándorral egy szinten említeni merik.  Nem sorolnám tovább a kákán is csomót kereső negatív hozzászólásokat, de a lényeg az, hogy nem kevés gyűlöletet, és irigységet tükröztek. Summa summarum, azt nem lehet elhitetni egy gyermekkel, hogy a világ idillikus, drámákra van szükség, mert így nem tanulja meg időben, hogy az élet nem habostorta. A célcsoport, a gyermekek véleményéből és a mesekönyv, cd és rajzfilm eladási számokból viszont az derül ki, hogy kisgyermekek imádják ezeket a meséket, és semmi bajuk az idillel.

Arra gondoltam, hogy számomra az döntené el, hogy az írónő által festett világ hiteles-e, ha látnám őt, illetve tudnám, hogy milyenek a gyermekei. Tegnap este a vacsoraasztalnál elmondtam mindezt a Páromnak, aki elmesélte, hogy a cd-t és a hozzá tartozó mesekönyvet az írónőtől kapta karácsonyi ajándékba, aki egy végtelenül kedves, szeretetet sugárzó teremtés. A kisfia, akit pedig dobolni tanított, az egyik legkedvesebb tanítványa. Nagyon tehetséges, figyelmes, kedves gyermek, aki az egész órán képes volt koncentrálni a feladatokra, és nincsenek figyelem- zavarai, mint a legtöbb gyermeknek manapság. Számomra helyükre kerültek a dolgok, és rögtön ezután a következő idézettel találkoztam:

„ A gyermek élete az első hét évben a legsebezhetőbb. És ez az az időszak, ami a szülők, a tanárok és a papok kezében van…

Ha van gyermeked, védd meg magadtól és óvd mindenkitől, akik befolyásolhatnák: legalább hétéves koráig tedd meg ezt! A gyermek olyan, mint egy kis növény: még nagyon zsenge és lágy, egy erős szél is elpusztíthatja, vagy bármelyik vadállat felfalhatja. Támaszd meg és óvd, de ne börtönözd be! Amikor a növény már nagyobb lesz, a támasztékot is el lehet majd távolítani.

Védd meg a gyermeket minden elképzelhető külső befolyástól azért, hogy valóban önmaga lehessen. Ez az időszak csak hét évig tart – ha ennek a ciklusnak vége, akkor már elég erős és kiegyensúlyozott lesz. El sem tudod képzelni, mennyire erős tud lenni egy hétéves gyerek! Nem tudod elképzelni, mert még nem láttál érintetlen hétévest. Mindenütt csak tönkretett, meghamisított gyerekekkel találkozol. Apjuk, anyjuk, egész családjuk félelmeit és gyávaságát cipelik tovább magukkal. Ezek a gyerekek nem tudnak önmaguk lenni. Ha a gyereket hét évig nem törik meg… Meglepődnétek, ha találkoznátok egyszer egy ilyen gyermekkel. Úgy vág az agyuk, mint a borotva! A tekintetük tiszta, és mindent azonnal átlátnak. Ráadásul olyan hihetetlen belső erő lakozik bennük, amit még egy hetvenéves átlagember is megirigyelne. Valójában nincs mit csodálkozni ezen, hiszen egy átlagembernek – mivel már az alapok is inognak – egész lénye csak egyre bizonytalanabbá válik a kor előrehaladtával.

Ha szülő vagy, rendkívüli bátorságra lesz szükséged, hogy ne avatkozz közbe. Nyisd meg az ismeretlen irányok felé vezető ajtókat, hogy a gyermek elindulhasson rajtuk és felfedezhesse őket! Nem tudja még, mi rejtőzik benne – de hát ezt senki nem tudhatja. A sötétben kell tapogatóznia. Ne hagyd, hogy féljen ettől a sötéttől, ne hagyd, hogy féljen a tévedéstől, ne hagyd, hogy féljen az ismeretlentől. Támogasd! Amikor ismeretlen útra indul, útravalónak add neki minden segítséged, szereteted és áldásod! Ne hagyd, hogy a te félelmeid korlátozzák őt! Neked biztosan lesznek félelmeid, de azokat tartsd meg magadnak! Ne pakold őket a gyerek vállára, mert azzal csak összezavarod!” – Osho

Sosincs késő! Higgy az idillben, mert létezik, csak az elfogadására nem tanítottak meg. Bánj így a gyermekeddel, és a saját belső gyermekeddel is, és ne félj, ha ismeretlen utakra tévedsz. Amikor fejlődsz, te is sokszor érezheted, hogy sötétben tapogatózol, és csak a bizalom, és a hit az, ami megadja számodra a belső erőt. Ha nem tanítottak meg bízni, tanítsd önmagadat!

Ebben szeretnélek megerősíteni a következő két programmal, amelyekre február 20- ig, szerdáig még kedvezménnyel jelentkezhetsz.

„Megérkezés a félelemből a szeretetbe”

online kurzus

Az online kurzus célja:

 • beazonosítani a félelmeidet minden életterületen
 • megérteni, hogyan voltak hatással az eddigi életedre
 • mi a mögöttük lévő gyökéremlék
 • kigyomlálni a félelem különböző arcait
 • új magokat elvetni, amelyből kinőhetnek új minőségű életed virágai
 • megérkezni a könnyedségbe, és a szeretetbe

A hét hetes online kurzus alatt:

 • közelebb juthatsz önmagadhoz, és ahhoz, hogy megérts mi miért történt eddig az életedben
 • olyan anyagokat küldök neked, amelyek segítenek elbúcsúzni a makacs félelmektől, és megérkezni a világ szeretetalapú érzékelésébe
 • gyakorlatokat kapsz, amivel folyamatosan emelheted a rezgésszintedet a jó érzések és jólétet teremtő gondolatok felé
 • videót és hanganyagokat kapsz, amelyek gyógyítnak, és megerősítenek
 • összefoglalom számodra azokat a gondolatokat, amelyek nekem is működnek, amelyeket rendszeresen használok, és tapasztaltam segítő erejüket

Olvass tovább a kurzusról, és jelentkezz itt!

Március 27-én, szerdán szeretettel várlak az

 

Átkelés az Szivárványhídon

gyógyító és meditációs esten.

Ezen az esten:

 • megnézzük, hogy milyen érzések, és gondolatformák tartanak még bennünket régi kereteink között
 • szeretettel elengedjük őket
 • meggyógyítjuk az utánuk maradó lenyomatokat az energiamintázatunkban
 • meditációban megtapasztaljuk, hogy milyen keretek nélkül, mégis biztonságban létezni
 • behívunk olyan őserőket, amelyek megerősítenek bennünket az úton jártunkban
 • átsétálunk a Szivárványhídon, ami az új energiába, a Fénybe, és a szeretetbe vezet

Időpont: Március 27. szerda, 18.00-tól 20.30-ig

A programról itt olvashatsz bővebben, és jelentkezhetsz is!

Ezt a programot most a Kelet- Magyarországon élők is könnyebben elérhetik. Március 23- án, szombaton Jászberényben tartok előadást, amelyre sok szeretettel várom a jászberényieket, és a közelben élőket.

 

Az esemény facebook oldala:

https://www.facebook.com/events/129321430577738/

Szeretettel várlak,

 

Arató Mónika

 

Copyright © Arató Mónika

A Teljesség virága honlap és a Lélekcsemegék bármely szövege szabadon idézhető. Ha kiírod a szerző nevét vagy a www.simratyogaworld.com oldalt is, mint forrást, azt külön megköszönjük Neked.

 

Send this to a friend