Hrotkó Heléna mesél az Autentikus Mozgásról 

8 éves tapasztalatom az Autentikus Mozgással azt a felismerést hozta, hogy csodálatosan felszabadító és regeneráló élményt nyújt a gyakorlóknak. Egy találkozás önmagunkkal, jelenlegi állapotunkkal, valamint egy lehetőség arra, hogy változzon és gyógyuljon bennünk mindaz, ami megérett az átalakulásra.

Az Autentikus Mozgás (AM) fogalmával a Kortárstánc Főiskolás tanulmányaim során találkoztam. Már akkor nagyon felkeltették az érdeklődésemet ezek a leírások és megfogalmazódott bennem, hogy szeretném megtapasztalni ezt a mozgásformát.

Mint ahogyan az lenni szokott, mikor az ember megnyílik valaminek a megtapasztalására, egy pár hónappal később meg is érkezett a lehetőség, Sabine Parzer hirdetett hétvégi intenzív workshopot -Magyarországon akkor első alkalommal- a SIN Kulturális Központban. Nem sokat vacilláltam, egyértelmű volt számomra, hogy ez a kurzus most nekem szól.

Akkor még nem tudtam, hogy Sabine lesz az a tanárom, aki belevezet majd a táncpedagógiába és 2 éves képzésével felkészít majd arra, hogy átadjam  táncos és testtudati tudásomat leendő tanítványaimnak. A kurzusra megérkezve csak azt éreztem, hogy otthonos, befogadó a közeg és izgatott kíváncsisággal vagyok jelen.

Sabine először szóban vezetett be minket az Autentikus Mozgás rejtelmeibe. Ekkor vált világossá számomra, hogy a keretek az egyik kulcsszó az AM-ben, hiszen ez az, ami biztonságot és bizalmat teremt arra, hogy bármi megtörténjen, aminek éppen helye és ideje van, itt és most. Talán így tudnám összefoglalni röviden, hogy mit jelent számomra a lassan 8 éve történő gyakorlása a formának. Olyan akár egy “flow-tréning”; annak az a gyakorlása, hogy átadjuk magunkat az Élet áramlatának, erőlködés és akarás nélkül, hagyjuk hogy az Élet bölcsessége vezessen bennünket. Ezt a minőséget tapasztalhatjuk meg  a gyakorlás során megélt szerepekben: mozgóként és megfigyelőként.

Még mindig emlékszem arra az érzésre, mikor először  belépek mozgóként a térbe tudván, hogy csukott szemmel fogok mozogni 15 percig. Egyfajta izgalommal teli várakozás volt, mely az öröm érzésével vegyült bennem: “van időm és szabad a tér, most bármit lehet!”

Annyira fontosnak, mi több gyógyítónak érzem, hogy időről időre megtapasztaljuk, hogy a testünk vezet. Az önátadás élménye egy lehetőség arra, hogy elmerüljünk belső világunkban így teret adva mélyen zajló folyamatainknak.  Ez a megengedő figyelem az a tér bennünk, ami változást, mi több gyógyulást hoz azokban a témáinkban, amik energetikairendszerünkben akadályozzák az áramlást és blokkoló vagy akár megbetegítő hatással vannak ránk. Lehet ez egy fel nem dolgozott múltbéli esemény, egy minket nem szolgáló gondolati minta vagy érzelmi elakadás, stb.

Az Autentikus Mozgás ennek a befelé irányuló figyelemnek ad teret a maga egyszerű, mégis rendkívül pontos rendszerével. 

(folytatás hamarosan)

 

Kapcsolódó programok, ahol kipróbálhatod ezt a mozgásformát:

 

Just be yourself- Csak légy önmagad! kundalini jóga és autentikus mozgás workshop, július 21-én szombaton délelőtt

 

Az Élet művészete kundalini jóga és Test- Tudat- Tánc tábor augusztus 12- 16-ig

 

 

 

Send this to a friend