20110927testedlel5Az ájurvéda és a jóga évezredes bölcsességeket tartalmaz. Az ájurvéda az élet tudományát jelenti, a jóga pedig egyesülés a Legfelsőbbel. Mindkettő megértéséhez nagyon hosszú út vezet, és mélyebb jelentést hordoznak a köztudatban kialakult orvoslás és torna kifejezéseknél. Mindkét bölcselet alapjai megegyeznek, hiszen isteni kinyilatkoztatásnak, útmutatásnak tekintik őket, és az ősi szanszkrit írások alapján megismerhetőek. A megértéshez azonban nagyon fontos a hiteles forrás, és tanító jelenléte, hiszen az indiai kultúrában évezredek óta Mesterről tanítványra száll a tudás. A risik, vagyis bölcsek szíve fogadta be ezt a tudást, melyet lemondásaik, és gyakorlásaik során szereztek, és adták tovább.

A védikus kozmológia pontosan leírja az anyagi világ keletkezését, és a risik megértéséből megtudhatjuk, hogy az öt elem minden anyagban megtalálható. Ez az öt durva fizikai elem az éter, a levegő, a tűz, a víz, és a föld. A kozmikus hang az AUM rezgéséből jelent meg az éter elem. Az éter elem mozogni kezdett, és ebből a mozgásból jött létre a levegő elem. A mozgás surlódást teremtett, melynek révén hő jött létre, így jelent meg a tűz elem. A tűz hatására bizonyos anyagok feloldódtak, folyékonnyá váltak, így jött létre a víz elem, majd megszilárdultak, létrehozva a föld elemet. Ebből is látható, hogy minden mindennel összefügg. Valamennyi élő test, a növények, az állatvilág, és az ember tartalmazza az öt elemet.

erd_muzsikalAz emberi test működésének megértéséhez is hozzásegít a jóga gyakorlása, mely az alapok ismeretével kezdődik, és ez a megértés vezet a tudatosság és teljesség felé. A test, az elme, és a lélek harmóniája, összhangja teremti meg a kiegyensúlyozott és boldog életet. Az emberi testben az éter elem az üres tér, vagyis az üregek formájában jelenik meg. A levegő elem a mozgásban lévő tér, tehát a testben a mozgás, mint a szív pulzálása, a belek perisztaltikája, a tüdő tágulása, és így tovább. A tűz elem irányítja a testben az anyagcserét, emésztést, de felelős a testhőmérséklet, gondolkodás, és látás helyes működéséért is. A víz elem a testben nedvek, folyadékok formájában jelenik meg, mint emésztőnedvek, nyál, vér. A föld elem pedig a testben a szilárd szerkezetek, mint csontok, izmok, bőr, köröm.

img-20160702-wa0059

Az elemek nemcsak a test fiziológiájában vannak jelen, hanem az érzékszervek működésének kifejeződései is. Az éter az a közeg, amiben a hang mozog, tehát a hallás képességéhez kapcsolódik, a fül a hallás szerve, működése pedig a beszéden keresztül nyilvánul meg, így jön létre a hang. A levegő a tapintás képességéhez kapcsolódik, érzékszerve a bőr, cselekvőszerve a kéz, ahol különösen érzékeny a bőr. A tűz a látáshoz kapcsolódik, mivel fényként, hőként, színként manifesztálódik, a szem a látás szerve, ami pedig a lábakhoz kapcsolódik, és a járás működését irányítja, a járás tevékenységének a szemek adnak irányt. A víz az ízlelés képességéhez kapcsolódik, a nyelv az érzékszerve, víz nélkül a nyelv nem képes ízlelni, a nyelv szoros kapcsolatban áll a nemi szervekkel, így a nemzés működéséért felelős. A föld a szagláshoz kapcsolódik, érzékszerve az orr, működésében a végbélhez kapcsolódik, és az ürítésért felelős.

Minden elem egyre sűrűbb az előtte lévőhöz képest, így a mozgás-szabadság mértékét is meghatározzák. Az éter a kapcsolódás és a tér alapelvét nyilvánítja meg, teljes mozgásszabadságot biztosít, lehetővé teszi a kommunikációt, és az önkifejezést. A levegő a mozgás, a folyamat, az idő alapelvét nyilvánítja meg, így megjelenik a könnyedség, légiesség, a változás, sebesség. A tűz dinamikája a látványt (látást) hozza létre, aktív mozgás egyik helyről a másikra. A víz a folyékonyság alapelvét nyilvánítja meg, mely a folyamatosságot, áramlást hozza létre, az élet lehetőségét biztosítja. A föld pedig a szilárdság és a forma, a stabilitást képviseli, ez a legnehezebb mozgás, maximális ellenállás.

Az elemek tehát testünk felépítését, működését, mozgását egyaránt irányítják. Ha megismerjük és megértjük őket, sokkal jobban kiteljesedhetünk mozdulatainkban, cselekedeteinkben. Legyen a cél a jógapózok tökéletesítése, a mentális folyamataink szabályozása és uralása, fizikai állapotunk javítása, életerőnk megőrzése, vagy az önmegvalósítás, minden esetben szükségszerű az alapoknál kezdeni.

Szilvi1

Cikkünk szerzője:

Szabó Szilvia (Jógamájá Dévi Dászi)

tanár, AMM terapeuta, hindu teológus, jóga instruktor, Shakti dance oktató

Az elemek egyensúlya a testedben és az életedben nyári kundalini jóga és Shakti tánc® elvonulás egyik tanára

Az elvonulásról olvass tovább itt és jelentkezz április 11-ig kedvezménnyel!

Szeretettel várunk!

 

.

Send this to a friend