Hrotkó Heléna mesél az Autentikus Mozgásról (2. rész)

Az előző írásban az Autentikus Mozgásról kezdtem mesélni; megemlítem, hogy ebben a mozgásformában az Életünkkel való együtt-mozgást gyakoroljuk a mozgó és megfigyelő szerepeiben. Az előző részben főként a mozgó szerepe felől közelítettem meg a gyakorlás lényegét, ma azonban szeretnék kitérni a másik minőségre is, a megfigyelőjére, mely tökéletes kiegészítése a mozgónak. Ezt a szerepet más néven tértartásnak nevezem. Mindaz a figyelem és biztonságos önátadás, amit az előzőleg kifejtettem, nem valósulhatna meg a megfigyelő szerepe nélkül. Az életünkben is fontos számunkra az, hogy vannak embertársaink, akik tanúi életünknek. Illetve mindannyiunkban lakozik egy olyan belső részünk, mely ítéletmentesen figyeli az eseményeket, egy belső tanú, aki csak szemlél. Az Autentikus Mozgásban azzal, hogy gyakoroljuk a megfigyelő szerepét, egyben a belső megfigyelőnkkel, szemlélőnkkel is felvesszük a kapcsolatot.

A megfigyelésről elsőre talán az juthat eszünkbe, hogy “jaj valaki néz, megfigyel”, ami talán hozhat idegenkedő érzéseket. E mögött az áll, hogy félünk a megítéltségtől, az “elég jó vagyok-e” érzés felbukkanásától önmagunkba. Az AM- ben azonban a megfigyelő szerep azt jelenti, hogy aki a mozgás tanúja, saját magát figyeli meg miközben látja társát mozogni. Saját érzéseivel, belső történéseivel szembesül a másik tükrében. Valójában minden érzésünk a miénk. Manapság már sok könyv szól erről, módszerek és irányzatok épülnek arra, hogy ami a külvilágban megjelenik, az belvilágunk kivetülése.

Ilyen például a “Négy kérdés” vagy más néven a “A Munka” (The Work) Byron Katie- től, aki emberek ezreinek segített már megváltoztatni életüket saját gondolati mintáik tudatosításával és átírásával.

Életünk, belső világunk tökéletes tükre. Nem részben, nem félig meddig, hanem 100%- ban. Ebben mélyen hiszek és fontosnak tartom ezt a szemléletet, számomra kapcsolódik a felnőttséghez és a felelősségvállaláshoz egyaránt. Az AM csodás terep arra, hogy gyakoroljuk saját érzéseink megfigyelését, az önreflexiót, ezen keresztül az ítélet mentességet és a belőle születő téradást, mind saját magunk, mind társaink felé.

Mindez egy időben kibomló téma, ami nem egyik napról a másikra, mint inkább egy évtizedről a következőbe érlelődik bennünk személyiségünk fejlődésével és teljesedésével.

 

Legközelebb Bölcskén gyakorolhatjuk együtt az Autentikus Mozgást, Az Élet művészete kundalini jóga és tánc nyári táborban.

 

Ide kattintva találod  a programot, és július 27-ig kedvezménnyel jelentkezhetsz rá!

 

 

Szeretettel várunk!

 

 

Send this to a friend