Hatalmas és emlékezetes élményt adott a legutóbbi „A gyökerek gyökere” workshopon a Mul mantra közös zengetése. Miután többször egymás után elzengettük a már jó kiejtéssel megtanult mantrát, a végén, az elcsendesedés fázisában azt éreztem, hogy minden sejtem rezeg, vibrál, hasonlóan, mintha hangtál kezelés után lennék.

A kundalini jóga hagyományban használt, szikh kultúrából származó, gurmukhi nyelven írt mantrák több száz évesek, Guru Nanak áldozatos munkájában gyökereznek, és az utána következő szikh guruk csak gazdagították, növelték a szent himnuszok, mantrák, és sabad guruk számát. Ezek a mantrák, szent énekek test, szellem, lélek szinten hatnak arra is, aki csak hallgatja őket. Aki pedig zengeti őket, az a saját testének biokémiáját is azonnal változtatja, hiszen a zengetés során a nyelv a felső szájpadláson lévő 84 meridiánpontot érintgeti, így hatva az agyra és a belső elválasztású mirigyekre.

A Japji Sahib a szikhek legfontosabb imája. 40 versszakot tartalmaz, és reggel elzengetve áttisztítja az összes csakránkat, a teljes energiarendszerünket, kiegyensúlyoz, és a behívja a lélek tudatosságát egész napra. Ha valaki tudatos életet szeretne élni, akkor ajánlott mindennapi használata. Ezért is van az, hogy egy idő után a kundalini jóga gyakorlók odatalálnak a Japjihoz, a komolyan haladók pedig napi szinten gyakorolják. A hatása azonnal érezhető, hosszabb távon alkalmazva pedig szépen meggyógyítja, kiegyensúlyozza az életünket.

Emlékszem, mikor legelőször találkoztam vele egy hajnali kundalini jóga gyakorlás során, ahova újoncként érkeztem, azt sem tudtam, mi az a Japji. A mellettem ülők tökéletes hozzáértéssel zengették, nekem pedig még a szavak olvasása is problémát jelentett. Nemhogy a zengetése. De azért próbálkoztam… Közben ámulattal és tisztelettel vegyes dühöt éreztem. Jól felkavarta a megtisztítandó érzéseimet. De valami velem maradt a rezgésből, a szellemiségből, bár azt sem tudtam, mit éneklünk, mit jelentenek a szavak. Nem ez számított. Az energia frekvenciája ragadott meg, ami a Japjin keresztül átáramlik. Szavakkal nehéz ezt leírni, jobb megtapasztalni. Együtt, közösségben átütő hatású, és aztán már arra is késztetést érez, aki megismeri, hogy otthon, egyedül is alkalmazza.

 

Tanártársammal, Bhagti Kaurral közösen úgy döntöttünk, hogy a mantrák közül a Salok energiáját szeretnénk legközelebbi tanításunk során átadni.

 

A Japji 40 versszaka közül az első, a Mul mantra, és az utolsó, a Salok az, amit talán a legkönnyebben megtanulható. A versszakok energiája egymásra épül, ezért nagyon jó a teljes Japjit egyben elzengetni. De a kundalini jóga hagyományban úgy is használjuk őket, hogy egy-egy kiválasztott versszakot (paurit) önállóan használunk 11- szer elzengetve egy nap.

A Japji Salokot 11- szer elzengetve naponta én azt tapasztaltam, hogy azonnal jókedvre hangol, rádöbbent, hogy az élet öröm, áldás és ajándék. A legmélyebb rosszkedvből és reménytelenségből is ki tud emelni. A kundalini jógában azt tanítják, hogy önmegelégedettséget, emelkedettséget, elismerést és tiszteletet hoz annak, aki zengeti. Fontos értékek egytől egyig az emberi életben!

 

„A Levegő a Guru…. a Víz az Apa….és a Föld mindannyiunk Édesanyja.”
részlet a Salokból

 

A Japji Salok lefekvés előtti gyakorlása segít megtisztítani az auránkat a nap folyamán bennünket ért negatív hatásoktól.

Május 10 – 13-ig az „Áldás” kundalini jóga és mantra elvonuláson mélyebben megismerjük a Salokot, és megtanuljuk  pontos kiejtését.

A Salok tökéletes választás a mantrák közül a témánkhoz. Az eltöltött napok során mindenki megtanulja a Salok zengetését önállóan is, és akkor mindig lesz nálunk egy „gyógyszer”, egy elixír, amit használhatunk az életünk emelésére.

Hiszen az elvonulásunk célja az, hogy a kundalini jóga gyakorlatok, meditációk és mantrák hatására az emberi életet azon a frekvencián tapasztaljuk, ahogy Isten nekünk szánta. Ajándékként, áldásként örömként.

Olyan technikákat adunk át az elvonuláson, ami kiemel a szenvedésből és a fájdalomból, beállítja önmagunk helyes érzékelését, és ettől képes megváltozni a teljes valóságunk.

Erre hívunk minden kedves résztvevőt. A Szent András kastély csodálatos környezete, a park, az ízletes és egészséges ételek, a hangtálak pihentető és gyógyító rezgése pedig hab a tortán a gyakorlás mellett!

 

„Azoknak, akik mélyen tudják, hogy kik ők, és összekapcsolódtak a szent sorokkal, fáradozása véget ér.  Az arcuk örömtől fénylik, és másokat is magukkal hívnak az örömre.” 

 

A részvétel semmilyen előzetes tudást vagy jógatapasztalatot nem igényel!

 

Az elvonulásra még lehet jelentkezni. A részletes programot és tudnivókat itt olvashatod.

 

Várunk szeretettel!

 

Send this to a friend