Szombaton volt az első csapatépítő találkozónk azokkal, akik szeretnének októberben Amritsarba utazni. Ez egy spirituális utazás lesz, ami nagyon sokat fog hozzáadni a személyes fejlődésünkhöz. Fontosnak érezzük, hogy az utazásig a résztvevők között már létrejöjjön egy alapvető bizalmi kapcsolat. A jelenlegi csapat csodálatosan szép lelkekből áll, teljesen egy hullámhosszon vagyunk, és a bemutatkozó körben megismert motivációk alapján egyértelmű, hogy miért megyünk Amritsar-ba.

Jómagam nem terveztem, hogy elvonulást szervezek Amritsar-ba, de néhány hónappal ezelőtt az egyik jógaórán Zsófi megkérdezte tőlem, hogy mikor megyünk Indiába? Majd rá két napra egy másik jógaórán Edit tette fel ugyanezt a kérdést.

Arany Templom-blogNagyon nem csodálkoztam rajta, mert a meditációimba akkor már egy ideje mindig bejelentkezett az Arany templom. Az Arany Templom, amely a szív temploma.

A program mögött érezhetően Guru Ram Das energiája áll, mert az én kicsi énem nem tudott volna ennyi embert arra hívni, hogy jöjjön velünk Indiába. A tavat, amelynek szigetén fekszik az Arany templom, Guru Ram Das (1534–1581), a negyedik szikh guru bővítette ki, ő nevezte el Amrita-tónak, azaz Nektár-tónak. A tó körül felépült város, Amritsar is a tóról kapta a nevét.

Az őt követő ötödik guru, Guru Ardzsan (1563–1606) 1574-ben rakta le az építmény alapjait a tó közepén. Már az építés során ügyelt arra, hogy az egyébként Észak-Indiában honos építészeti stílustól eltérőt alkosson mind szerkezetében, mind szimbolikájában. Az alapkövet a szikhizmus vallások iránti nyitottságát szemléltetendő Mian Mír lahori vallási vezető helyezte el. Az építményt a hatodik guru, Har Gobind fejezte be 1609-ben.

A Harimander Sahib (az Isteni templom), vagy Darbar Sahib (az Úr udvara) közismert nevén az Aranytemplom a szikh vallás központi temploma (szikh gurdvara) az India Pandzsáb államában fekvő Amritsar-ban. A templomban működik a világ legnagyobb ingyenkonyhája, napi átlagban mintegy százezer ember jut itt élelemhez. A templomba való belépés és az ingyenes étkezés is mindenki számára nyitott, nemtől, bőrszíntől, vallástól függetlenül.

A szikhek szent könyve, az Ádi Granth egy  trónon fekszik, amelyből a szikh elöljárók folyamatosan felolvasást tartanak. A teljes könyv felolvasása mintegy két napig tart. A könyv jelentősége abban áll, hogy az utolsó, tizedik szikh guru, Gobind Szingh elvetette az emberi irányítás szerepét, és a közösség vezetését a könyvre ruházta át.

Guru Ram DasGuru Ram Das- ról úgy tartották, hogy ő örökölte a Rádzsa jóga trónusát, a Takhatot, és ezt az áldást örökítette tovább követőinek. Yogi Bhajan Guru Ram Das-t tartotta tanárának, és mi, kundalini jóga gyakorlók is ehhez a vonulathoz kapcsolódunk az Arany láncolaton keresztül.

Baba Siri Chand, Guru Nanak fia kiváló jógi volt, akin nem fogott a kor, és még 160. életévében is fiatalos volt a megjelenése. A jóga iskolák vezetői az ő irányításával gyűltek össze, hogy meghajoljanak Guru Ram Das előtt, hogy a jövő számára megpecsételjék a Rádzsa jóga királyi trónjának utódlását Guru Ram Das Finom és Sugárzó testein keresztül. Így a kundalini jóga Rádzsa jógaként Guru Ram Das házán keresztül érkezett hozzánk, és a szikh tudat „színesítette ki”, hogy bizonyos értékek a kundalini jógát tanítók és tanítványok rendelkezésére állhassanak. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki szikh, aki kundalini jógát gyakorol vagy tanít. Csak annyit jelent, hogy a kundalini jóga útját Guru Ram Das dinasztiája tartja fenn. Yogi Bhajan szerint a Rádzsa jóga a jógikus erények és értékek királyi irányítása és uralása. Guru Ram Das foglalja el ennek trónját.

Yogi Bhajan négy és fél éven át minden nap elment, és a Harimander Sahib, az Arany templom padlóját mosta. Szeretett guruja házának padlóját mosva rájött, hogy valóban Guru Ram Das házának áldott fia. Mindig azt mondta, hogy azért az, aki, mert az Arany templom padlóját mosta, nem pedig az elért címei vagy fokozatai miatt.

Guru Ram Das energiáját „Az ima edényének“ nevezik. A szolgálat, együttérzés, integráció kulcsszavak írják le ezt az energiát a legjobban.

A kérdés, amit feltehetünk magunknak, hogy behívjuk az ő energiáját a következő:

Megengedem magamnak, hogy a belső bölcsességem alapján érzékeljem a világot és annak alapján cselekedjek?

A Semleges vagy Meditatív elme az alapvetően győztes mentalitás. A Semleges elme szemszögből az élet egész játékát együttérzéssel nézed. Ez egy nagyon intuitív nézőpont, amely a lélekhez nyit utat. A Semleges elme guruja Guru Ram Das.

Az elvonulásra még június 23-ig lehet jelentkezni azoknak, akik érzik a hívást!

Az elvonulás részleteit itt találod!

Szeretettel,

Simrat Kaur

 

Send this to a friend