10 éve foglalkozom a testtudattal és az évek során egyre inkább érzem fontosságát annak, hogy megismerjük testünket. Testtudatosan egy örömtelibb élet nyílik meg előttünk, így maradunk egészségesek, mind testileg mind lelkileg.

Az a tapasztalatom, hogy a testtudati munka eredménye képen egyszerűen jobban érezzük testünket és ezen keresztül saját magunkat. Azt érezhetjük egy testtudatos munkába beleengedve magunkat, hogy (test)érzeteink felélénkülnek, és érzékelhetőbbé válnak saját magunk számára. Ezzel együtt egy újfajta életminőségnek is megnyílunk, ahol minden sokkal érzékelhetőbb; egy tompább, kicsit szürkés állapotból egy élénkebb és színesebb világba kerülünk általa.

Akármennyire is furcsán hangzik, képesek vagyunk arra, hogy ne érezzük testünket. Ha gyerekkorunkban értek minket traumák, sajnos ezek hatására “kiköltözünk” testrészeinkből vagy akár testünkből, és érzéketlenné tesszük magunk számára. Hiszen minden emlék, köztük a negatívak is, testünkben raktározódnak és olykor jobb ezeket nem érezni.

Ha azonban vissza tudjuk foglalni ezeket a területeket -vagy egy szebb képpel élve- vissza tudjuk őket fogadni életünkbe, felnőttként, utólag, megértéssel és szeretetteljes figyelemmel megnyílva nekik, teljesebb emberré válhatunk és boldogságszintünk is növekszik.

Ez vonatkozik szexualitásunkra is. Mindannyian szexuális lények vagyunk, azonban kinek-kinek megvan a maga szexuális fejlődéstörténete, és sokunknak sajnos fájdalom, szégyen és sok elfojtás is kapcsolódik ehhez folyamathoz. A testi szinten medencénk és nemi szerveink területében raktározódnak, előfordulhatnak keresztcsonti-, ágyéki gerinc körüli fájdalmak, nemi betegségek, menstruációs görcsök, zavarok, prosztata problémák, illetve szexualitás kapcsolódásainkat illető visszatérő nehézségek akár fizikai, akár érzelmi vagy lelki szinten.

Tapasztalatom szerint, amint elkezdjük felfedezni testünket, megismerni anatómiánkat, medencénk felépítését, ha közelebb kerülünk nemi szerveinkhez, teret adunk annak, hogy beinduljon a változás, a megnyílás ebben a régióban. A fizikai szinten történő megismerés, valamint test konkrét formai és strukturális felfedezése leföldel bennünket és teret nyit annak, hogy elinduljon a változás, a gyógyulás és egy új minőség befogadására életünkbe.

Bizonyára többször tapasztaltátok ti is, hogy a nehéz helyzetek sokszor úgy tudnak feloldódni életünkben, ha születik bennünk egy megértés. Mikor bele merjük engedni magunkat egy adott nehézségbe, mikor megengedjük, hogy érezzük a fájdalmat, a haragot, a csalódottságot, a kilátástalanságot, bármilyen negatív érzést. Mikor megengedjük, hogy ott legyen az érzés és belelélegzünk. Mikor belül meg tudjuk adni magunknak ezt a megengedő állapotot az adott helyzetben és ránézni vagy akár rámosolyogni, történik valami varázslat és tér nyílik a megértés számára. Talán elkezdjük jobban megérteni magunkat, saját fájdalmunk gyökerét, valamint a másik embert is, aki bántott bennünket. Sokszor nem is az adott helyzet fáj igazán, hanem az amelyikre emlékeztet, amit korábban éltünk át és nem tudtunk feldolgozni. Ha megértjük magunkat és megértjük őt vagy őket, az már önmagában egy feloldás és lehetőség a változásra.

A testünkben raktározódott fájdalmakkal, nehézségekkel ugyanez a helyzet. Ha képesek vagyunk belemenni egy adott területbe, megismerni, megérteni, felfedezni, akkor – csak azáltal, hogy megnyíltunk neki-, elindul a gyógylás. 10 éves testtudati munkám során ezt számtalanszor tapasztaltam és mélyen hiszek benne, hogy ezért fontos a szomatikus, testtudati munka. Általa jobban megismerjük testünk, meghalljuk üzeneteit, melyeket folyamatosan küld számunkra vagy egyszerűen megengedjük magunknak, hogy érezzük!

Köztudott, hogy az az ember, aki benne van testében, aki testtudatosan él, az mélyebb orgazmus átélésére képes, hiszen érez, ezáltal könnyebben ellazul és jobban át tudja adni magát. Így az öröm érzését is mélyebben tudja befogadni az életébe.

Azért kaptunk testünket, hogy rajta keresztül érezzünk, tapasztaljunk. Közhely, de igaz: testünk lelkünk otthona és emberi életünkben ők valójában egyek. Ha testünket megtagadjuk, vagy egy részét lezárjuk, azzal lelkünket is megnyomorítjuk.

A testtudati munka ezért lélekemelő és élet-igenlő.

Szakrális Szexualitás elvonulásunk során foglalkozunk majd a medence feltérképezésével, a szívtér megnyitásával. Figyelmünkkel belakjuk testünk és engedjük a szabad áramlást tetőtől talpig. Váljon testünk újra valódi otthonunkká, az élet és az öröm szentélyévé!

 

Írta: Hrotkó Heléna * holisztikus tánctanár és testtudat tréner

 

 

Send this to a friend