A Sat krija az egyetlen gyakorlat, amely a kundalini jóga minden hasznosságát tartalmazza önmagában. A Sat kriját arra tervezték, hogy megvalósítson egy dolgot, ami a jó közérzet és jólét alapja: felemelje a kundalini energiát.

Itt a nagyon egyszerű Sat krija leírása. Minden szón túl működik.

 

Előkészületek:

 

1)     Ülj a sarkaidon Szikla pózban (Vajrasana).

(Alternatíva: Ha nem tudsz a sarkaidon ülni, ülhetsz könnyű törökülésben)

 2)     Nyújtsd ki a karjaidat a fejed fölé, úgy, hogy teljesen egyenesek legyenek, ne hajlítsd be a könyökeidet egyáltalán, a felső karok körbe ölelik a füleket.

3)     Fűzd össze az ujjakat, kivéve a mutató ujjakat, ezek nézzenek az ég felé. Nőknek bal hüvelykujj felül, férfiaknál jobb hüvelykujj felül. 

(Haladó gyakorlók: Ha nem iszol alkoholt vagy nem dohányzol, és soha nem fogyasztottál drogot, megpróbálhatod kinyújtani minden ujjadat, és a tenyerek laposan egymásnak feszülhetnek.)

4)     Csukd be a szemed, és a belső tekintetedet fordítsd a Szemöldök pontra, a két szemöldök közé.

5)     Lélegezz be a kezdéshez.

 

A gyakorlat:

 

1)     Erőteljesen zengesd, hogy Sat, behúzva a köldöködet a gerinc felé.

2)     Zengesd, hogy Nam, miközben ellazítod a hasadat (a légzés természetesen kialakul)

 3)     Ismételd: Húzd be a köldöködet a Sat- ra, és engedd el a Nam- ra. Húzd, ereszd, húzd, ereszd. Tarts fent egy egyenletes ritmust.

 

A Légzésről:

 

Egy gyakori kérdés. Mikor légezzek? A válasz az, hogy engedd, hogy a légzés kialakuljon magától a húzd- ereszd ritmusára.

 

Befejezés:

 

  • Lélegezz be mélyen, tartsd bent a levegőt, húzd be a Gyökérzárat (vagyis a gátizmokat húzd össze). Nyomd felfelé az energiát végig a gerinceden egészen a fejed tetejéig, és az ujjak végéig. Tartsd 8- 10 másodpercig és lélegezz ki.
  • Ismételd: Lélegezz be, tartsd, feszíts, lélegezz ki.
  • Lélegezz be mélyen, majd fújd ki teljesen, tarts Gyökérzárat, és Torokzárat (az álladat húzd be a mellkasod felé). Tartsd néhány másodpercig, és engedd el újra.
  • Feküdj le a hátadra Hulla pózba (karok az oldaladnál, tenyerek felfelé néznek). Mélyen pihenj ugyanannyi ideig, amíg a gyakorlatot végezted.

 

Időzítés:

 

Egy perc a kezdők számára. Három perc jó kezdés a rendszeres gyakorláshoz. Fokozatosan emeld fel 7, 11, 22 vagy 31 percre egy gyakorlásra. A 31 perc már az önmagunk mesterévé válásának szintje. És néhány szerencsés ember arra is képes, hogy 62 percig gyakorolja a Sat Kriját. Légy óvatos! Nagy erőkkel dolgozol!

 

Ne tedd:

 

  • Ne engedd le a karokat, és ne hajlítsd a könyököt! Tartsd egyenesen kinyújtva a karokat! Ha fáradnál tarts ki, húzd felfelé a karokat a hónaljakból!
  • Ne engedd a mellkast, a vállakat és a karokat fel- le mozogni, miközben zengeted a mantrát. Ez nem aerobik. A mozgás egyszerűen csak a szervek összehúzásából eredhet az öv vonalon alul. A felső testet tartsd egyenesen és stabilan.

 

Hogyan működik?

 

A folyamatos összehúzás- elernyesztés mozdulat egy erőteljes pumpát hoz létre a kundalini energiára nézve. Fizikai szinten amikor a Sat kriját helyesen végzed, az elengedés létrehozza azt az energiát, ami ahhoz szükséges, hogy minden szerv és sejt gyógyulni tudjon.

A Sat krija az alsó háromszögön dolgozik- az első, második és harmadik csakrán.  Az alsó háromszög megfelel az emberi fejlődés korábbi szakaszainak, az első csakra a születéshez kapcsolódik, a gyermekkorhoz, az alapvető biztonsághoz, a létezés és a hovatartozás kérdéseihez. A Sat Krijának, az alsó háromszögön dolgozva, megvan az ereje, hogy kiássa a mélyen beágyazott sebeket a korábbi életünkből.  Ezért gyakran javasolják mentális és pszichológiai egyensúlytalanságok esetén. 

 

 

© The Teachings of Yogi Bhajan 

(A kép forrása)

 

Send this to a friend