Forrás: Catalyst Yogi

Kérdező: Mit jelent az önbecsülés?

Válasz: Egyszerűen szólva az elme olyan állapota vagy kondíciója, amelyben felismered az Önvalót.– Yogi Bhajan
Az önbecsülés sok ember számára fontos kérdés a mi világunkban, amint ez a könyvesboltok önsegítő könyveinek nagy számában is tükröződik. Ez azért mókás, mert az Igaz Önvalónak egyáltalán nincs szüksége segítségre. Az önbecsülés könyvrészlegének legmegfelelőbb leírása az Egot segítő Ego lenne.

Az Ego szereti azt a játékot játszani, hogy mindig körbe-körbe futva kergeti a farkát, téged is benne tartva ebben a körben. Az Ego rövid hatótávú tanácsot ad arra, hogy hogyan építsd fel az önbecsülésed (hogyan támogasd és fújd fel magad, mint egy gömbhal). Javaslatokat ad, mint például, hogy alakítsd át magad, kezdj el diétázni, fogyj le, gyakorolj többet, iratkozz be valahova, tanulj egy új nyelvet, legyél tökéletes társ, bármit, ami arra használja az akaratodat (energiádat), hogy javítsd magad. Ez tartja életben az Egot, mert ami felfelé halad, annak egyszer le is kell jönnie. Bármi, ami az Ego motivációjából jön létre, az kudarcra van ítélve, mert nem az Igazság. Ezek a módszerek egy végtelen hurokban tartanak a hamis bizalomtól az önelégültségig, majd vissza.

Az igaz önbecsülés az Önvalóddal való autentikus kapcsolatból jön létre. Az önbecsülés olyan, mint az Önvalóból áradó illat, mint a kedvesség, önmagad elismerése, önszeretet, amelyek mind-mind erről a helyről származnak. Az Önvalóból.

Így bölcsebb, ha az Önvalót keresed, mint az önbecsülést. Szóval, mi a nagy helyzet? Az Önvalód mindig benned van. Miért olyan nehéz akkor létrehozni és fenntartani ezt a kapcsolódást az Önvalóval?

 

5 mód az önbecsülés elnyeréséhez

 

1.Irányítsd az elméd

 

Az elme a legtöbb problémánknak a gyökere, különösen az alacsony önbecsülésnek. Amikor megpróbálsz előre lépni az életedben, az elme az, amely a kritikus, elítélő és öngyűlöletes gondolatokat küldi. Te nem a gondolataid vagy! A legtöbb ember nem éli a sorsát, mert félnek összezavarni az elméjüket. Még akkor is, mikor azt mondod: „Ez őrület- félek az emberek ítéletétől”. Az igazság az, hogy az emberek csak válaszok a saját elmédre.

A napi meditáció hatása vitathatatlan az elméddel való kapcsolat fejlesztésében. Csak ez ad számodra esélyt, hogy tanúja légy, hogyan húz- von az elméd a mindennapi életedben. Az elme irányítása egy teljes idős állás, amikor a gondolataid tanújává válsz, és visszautasod, hogy reagálj vagy cselekedj, amíg nem vagy teljesen tiszta.

 

2. Higgy a belső vezettetésnek

 

Isten már megadta számodra a hozzáértést, a belső iránytűdet, amely átvezet téren és időn. Azonban sajnos megtanultuk, és arra lettünk nevelve, hogy ne higgyünk neki. Azt tanultuk, hogy csak különleges emberek ismerhetnek minket jobban, mint mi magunkat. És mi átadtuk a hozzáértésünket nekik. Ez csak megerősíti az alacsony önbecsülést. Ki ismerne jobban Téged, mint Te magad? Senki másnak nincs meg a te egyedi tapasztalatod az életről. Senki más nem sétál a te cipődben.

Ez nem azt jelenti, hogy utasíts el olyanokat, aki figyelmes tanácsaikkal segíteni próbálnak. Emlékezz, Isten bárkin keresztül megjelenhet. Semlegesen fogadd be a tanácsaikat, és vizsgáld felül a belső hozzáértéseddel, hogy meghatározd, igazak vagy nem. Az igazság az energia egy frekvenciája, amely vagy összhangban van az Önvalóddal, vagy nem. Az elméd nem a belső iránytűd. Teszteld ezt, mikor más embereket hallgatsz. Azt érzed, hogy IGEN, és megvilágosodsz, vagy egy kissé lejjebb érzed magad- mintha kiegyensúlyozatlan lennél. Megköszönheted az embereknek a segítségüket, és a te választásod, hogy követed-e a tanácsaikat vagy nem. Ha igaz a magasabb tudatosságod igaz barátai, elismernek ezért.

 

3. Szárnyald túl magad önmagad ismeretében

 

Annak érdekében, hogy túlszárnyald önmagad, először meg kell ismerned magad. Hogyan fogod valóban jól ismerni önmagad? Vannak olyan részeid, amelyektől szívesen elköszönnél, de nem mennek el? Esélyes, hogy épp ezeket a részeidet kell átölelned. Az egyetlen oka annak, hogy nem fogadod el önmagad, hogy az ego írt egy ön-koncepciót rólad, ami nem az igazság.

A legtöbb ember olyan valaki akar lenni, aki nem ő. Nézd meg az újságos standok polcait. Azt adják el neked, hogy hogyan ne légy önmagad. Az alacsony önértékelés nem fogadja el az igazságot arról, hogy ki vagy. Önmagad megismerése azt jelenti, hogy egyedül töltesz időt, távol a többi ember kondicionáló terétől, és igazából ráérzel arra, hogy ki is vagy te valójában.

Önmagad megismerésének elkezdéséhez kérdezz magadtól és válaszold meg az igazságot:

  • Mik az értékeid, ha leválasztod maga arról a csoportról, ahova tartozol?
  • Mi emeli fel a Lelked?
  • Mi nyitja meg a szíved?
  • Ha tudnád, hogy jövő héten veszed az utolsó lélegzeteidet, akkor mit csinálnál?

 

4. Öleld át a tökéletességedet

 

Amikor le vagy kapcsolódva az Önvalódról, akkor az Egodban bízol. Az Ego mindig azt mondja, hogy hiányod van valamiből, vagy fejlesztened kell magad. Az Ego azt fogja mondani, hogy nem vagy elég okos, nem vagy elég vonzó, elég sikeres- alapvetően nem vagy elég jó, és nincsenek értékeid. Ez a tudatalatti szinteken történik, és talán ezek a sebek a családi vonaladon húzódnak át. Ez az energia oda vezet, hogy nem megfelelő döntéseket hozol, annak érdekében, hogy igazold önmagad.

A földi emberek többsége nem azért van itt, hogy javítson magán. Bármilyen tett előtt, kérdezz rá a motivációdra. Kérdezd meg magadtól: Miért teszem ezt? Valakinek meg akarok felelni? Bizonyítani akarom, hogy jó barát, társ, alkalmazott vagyok? Hogy lojális vagyok? Most érzem magam a legrosszabbul, és meg akarok szökni a fájdalmas érzések elöl? Az igazság az, hogy Tökéletes vagy és egész. A Teremtő teremtett téged, és nem hibázott. Az önvaló semmit nem nélkülöz, hogyan is tehetné? Hiszen a Mindenséghez kapcsolódik.

 

5. Engedd el a múltat

 

Az emberek folyamatosan újra számlálják mindazokat a szörnyű dolgokat, amelyek megtörténtek velük, és mindazokat az embereket, akik felelősek az alacsony önbecsülésükért. A sötétség korában emelkedettnek lenni, miközben tartod a fényedet, bizony nem könnyű. Az Ego múlt elengedésére vonatkozó verziója az, hogy valami bosszút vagy megtérülést keres, mielőtt tovább lépne. Vagy azzal csökkenti a fájdalmat: „Nem is én voltam a rossz, a barátom rosszabb volt.”

A múlt igazi elengedése az, hogy sejtszinten be kell menned a tudatalatti elméd minden sötét zugába. Ez azt jelenti, hogy nekigyürkőzöl, és átérzed az összes fájdalmat, aminek köze van ezekhez az emlékekhez. A kundalini jóga technológiájának szépsége az, hogy sejtszinten dolgozik.

Én azt tapasztalom, hogy a kundalini jóga sejtszinten tisztít meg, és így hozzáférést enged legragyogóbb önmagunkhoz. Finoman bontja le az árnyékos részeket, úgy, mint ahogy egy restaurátor dolgozik egy megsötétedett festményen. Így kell, hogy dolgozzon, mert az Ego sokszor így is visszariad a fénytől, és megpróbál visszacsalogatni a biztonságos sötétségbe.

Egy idő után azonban győz a Fény, győz az Önvaló, és ekkor felszabadítod önmagad. Olyan élmény ez, mint amikor eggyé válsz a teremtővel, átérzed az ő Szándékát az életedre vonatkozóan, és így rádöbbensz, hogy az életed valójában egy áldás, egy csodás, örömteli tapasztalás.

Ahogy a mantra is mondja:

 

Ek Ong Kar, Sat Nam, Siri Wahe Guru

 

Egy a teremtés Teremtője, ez a te igaz valód. E bölcsesség tapasztalása túl van minden szón, és leírhatatlan boldogságot hoz.

 

E bölcsességnek mélyebb tapasztalására, átélésére, megértésére, átérzésére és ünneplésére hívunk az Áldás kundalini jóga és mantra elvonulásra, Bölcskére, a Szent András kastélyba, május 10- től 13- ig!

 

Olvass tovább az elvonulásról itt, és jelentkezz!

 

Várunk szeretettel!

 

Send this to a friend